Saturday 27 August 2016


(kaynak : betonartyazokulu.wordpress.com)





BETONART 2016' DA NELER YAPTIK?


Bu yıl 15. si düzenlenen Betonart Mimarlık Yaz Okulu' na katılma fırsatı yakaladım. Betonla belki de bir daha hiç olmayacağım kadar yakınlaşırken mükemmel insanlar tanıdım ve programlı bir organizasyonun nasıl yapılabileceğini gözlemledim. Kesinlikle çok keyif aldığım bir çalışma oldu. Katılımcı sayımız 26 olduğundan yalnız kendi grubumuzun değil, diğer grupların da çalışmalarını yakından takip edebilme fırsatı elde ettik. Tüm atölye sürecinin benim için önemli olan kısımlarını anlatmak istiyorum.

Kesinlikle çok iyi ağırlandığımızı söylemeliyim. Otobüsten inip Adana' nın nemi içinde yüzmeye tam başlamışken "İrem Hanım?" dendiğini duymamla valizimin elimden alınması bir oldu. Uzun süreli atölyelere katılan arkadaşlar konfor koşullarını bilir. Özellikle öğrenci organizasyonlarında zor şartlar altında eğleniriz. Dolayısıyla Adana Çimento' nun bizi arabayla alması için görevli göndermesi beni mahcup etti.

Fabrikaya varınca da mahcupluğum devam etti. Hayalimde basık tavanlı, elli ranzalı bir misafirhane varken otel konforunda bir misafirhanede kaldık. Misafirhanenin lokantası akşam yemeklerinde yalnızca bize çalışıyor, yemekler önümüze geliyordu. Tabi sonraları samimi olmaya başlayınca en azından kahvemizi kendimiz pişirebildik. Tüm Adana Çimento kadrosu, Betonart kadrosu, moderatörler, küratörümüz Nilüfer Kozikoğlu ve katılımcı arkadaşlarla keyifli bir deneyim yaşadık. Öğrenci organizasyonu olmamasına rağmen organize eden tüm ekiple çok samimi olduk. Bizi her konuda (bknz: ilk gün elimi kesip revire koşturmamız, oda anahtarını kaybetme durumları) rahat ettirebilmek için koşturup günlerce uykusuz kaldılar. Bu on günlük deneyimden çok mutlu ayrılırken tecrübelerimi paylaşmayı çok istiyorum.



Atölyenin ilk günü tanıtım sunumlarından sonra tema sunumumuz başladı. Tema sunumuyla beraber bazı anahtar kavramları not aldım.


1- Kıvam
2- Kalıp - kalıpsızlık
3- Materyal- Malzeme
4- Kürlenme
5- Limit Kavramı
6- Araç tasarımı
7- Dijital tasarım


Atölye genelinde sonuçtan çok süreci önemseyeceğimiz bir vizyonumuz var. Öncelikle temamızla ilişkili birtakım deneyler yapacak, bu deneylerin bazı değişkenleri ile oynayıp bir kartela oluşturacağız. Daha sonra bu deneylerin sonuçları çerçevesinde bir son ürün tasarlamamız istendi ve gruplara ayrıldık.

Coşkun Çağlar Armağan moderatörlüğünde, diğer 4 arkadaşımla beraber "Hareket ve Form" teması ile çalışmaya başladık. Bu tema için Nilüfer Hoca Anish Kapoor' un "Svayambh" projesini referans verdi.Bu projede, şekilsiz balmumu kütlesi beş galeriyi birbirine bağlayan kapılar arasına kurulan raylı bir sistemde hareket ettirilerek kalıp kullanmadan şekil alıyordu.

Svayambh by Anish Kapoor (kaynak: telegraph.co.uk)

Grubumuzla tartışırken formu yaratmamızı sağlayacak hareketi ve hareketi yaratan kuvvetleri düşündük ve birtakım anahtar kavramlar elde ettik:


- etki- tepki
- eylemsizlik
- merkezkaç
- kaldırma kuvveti
- kütle çekim kuvveti
- genleşme
- adezyon, kılcallık



Atölyenin ikinci gününde (6 Ağustos), bir sonraki gün ara jüride sunacağımız ve atölye devamında da sürdüreceğimiz çalışmaları belirledik.

A- Etki Tepki deneyi
B- Akışkanlık deneyi
C- Merkezkaç deneyi
D- Sonuç ürünü tasarımı

Blogun devamında bu çalışmaların detaylarını bulabilirsiniz.




Betonart 2016 ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler için:

www.betonart.com.tr

betonartyazokulu2016.wordpress.com

www.facebook.com/betonartyazokulu











No comments:

Post a Comment